Çelik Evlerin Avantajları ve Dezavantajları Nedir?

İnşaat sektöründe en yaygın yapılaşma şekli betonarme yapılar olsa da çelik evler de son zamanlarda hızla yaygınlaşmaktadır. Çelik yapılarla ilgili merak edilen birçok durum söz konusudur. Betonarme ve prefabrik yapılardan hem farklılıkları hem de benzer özellikleri vardır. Peki çelik evlerin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Çelik Ev Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

Çelik ev, duvarından tutun çatısına kadar tamamen çelikten üretilmiş bir evdir. Evin diğer parçaları  fabrikada üretilip sahada montajlanır. Bir katlı çelik evler bulunurken 5 katlı çelik evlerin yapımı da mümkündür. Her mevsime uygun olan bu ev modeli oldukça sağlam yapıdadır.

Çelik evler beton yapılara göre daha az prefabrik evlere göre daha maliyetlidir. İnşası hızlı olmakla birlikte depreme ve yangına karşı dayanıklıdır.

Çelik Evlerin Avantajları Nelerdir?

Son zamanlarda çokca tercih edilmesinden de anlaşılacağı üzere çelik evlerin birçok avantajı ve kolaylığı bulunmaktadır.  Çelik evlerin birincil önemli özelliği dayanıklı yapılarıdır. Depreme ve yangına dayanaklı olarak inşa edilmekte ve buna uygun malzemeler kullanılmaktadır. Çeşitli iklim koşullarına da uygun olan bu yapılar 4 mevsim rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Çelik sürdürülebilir bir malzeme olduğundan bu evler çevre dostudur. Çelik evlerin fiyatı işçilik ve kullanılan malzemeler sebebiyle prefabrik evlerden fazla betonarme evlerden ise oldukça azdır. Yani ekonomik olduğu söylenebilir. Dayanıklılığı sebebiyle de bu evlerin ömürleri ortalama 50-60 yıldır.

Çelik evlerin tasarımını da yapmak ve kolaydır ve çok kısa sürede montajı yapılabilmektedir. Çelik her yerden genişleyebildiğinden ileride mukavemette değişiklik yapılacağı zaman çelik kullanarak güçlendirme yapmak daha kolay olacaktır.

Çelik Evler İle Enerji Verimliliği

Çelik evler enerji verimliliği açısından avantajlıdır çünkü özel yapısı sayesinde iç ve dış hava koşulları arasındaki ısı transferi az olur ve bu da evin ısısını koruma imkanı sağlar. Aynı zamanda çelik evler için kullanılan camlar da ısı ve güneş ışınlarını azaltarak evin ısısını koruma imkanı sağlar.

Çelik ev profilleri istendiği an sökülür ve yeniden takılır. Çelik yapılar hiçbir zaman yükseklik olayı haricinde iskeleye gereksinim duymaz. Son olarak villa tipi evleri seven kişiler oldukça ideal oldukları söylenebilir.

Çelik Evlerin Dezavantajları Nelerdir?

Çelik evlerin avantajları kadar dezavantajları da bulunmaktadır. Ev satın alacaklar almadan önce bu dezavantajları bilmeli ve göz önünde bulundurmalıdır. Öncelikle çelik yapılarda uzun vadede paslanma gibi durumlar meydana gelebilmektedir ve bu da düzenli bakımın yapılmasını gerektirir. Çelik evlerin bakım maaliyeti çok yüksektir. Düzenli olarak bakımı yaptırılmalıdır. Aksi halde kolonlar aşınır.

Çelik yapılar sesi de ısıyı da her zaman yüksek düzeyde iletir. Bu sebeple izolasyonun iyi yapıldığından emin olunmalıdır yoksa ev sahiplerine problem yaratabilmektedir. Aynı zamanda çelik evler prefabrik evler gibi taşınamamaktadır. Bu durum çoğu kişi için belki dezavantaj olmayabilir.

Çelik evlerin inşası zor olduğundan çelik malzemenin işçiliği bilgi gerektirmektedir. Bu evlerin inşasında milimetrik hesaplamalar oldukça önemli olmaktadır.

Çelik Ev Yalıtımı

Çelik evlerin yapısı nedeniyle, içerisinde gürültü daha fazla yansıyabilir. Sıkça fırtına ve rüzgar olması durumunda, evin içinde gürültü daha fazla duyulabilir. Özellikle sıkça gürültü oluşan alanlarda, çelik evlerde ses yalıtımı için ek malzeme kullanılması gerekebilir. Çelik evlerin fiyatları da prefabrik evlerden daha fazladır.

Çelik yapılarda kısmi çökmeler meydana gelebilir ve çelik, süneklik yapısını kaybederse ani kırılmalara neden olabilir. Son olarak çelik evler, diğer evlerden farklı görünmeleri nedeniyle, bazı insanlar tarafından estetik açıdan dezavantaj olarak görülebilir. 

Çelik Evler Hakkında Merak Edilenler

Yukarıda çelik evlerin avantajları ve dezavantajlarından bahsedilmiştir. Burada çelik evlerle ilgili sık sorulan soruların cevapları verilmiştir.

Çelik Ev Kışın Soğuk Olur Mu? 

Çelik maddesinin yüzeyinin soğukluğundan dolayı çelik evlerin soğuk olacağı düşünülse de bu durum tamamen izolasyona ve evin konumuna bağlıdır. Yani çelik evler diğer evlerden farklı olarak soğuk olmaz.

Çelik Ev Yıkılırsa Ne Olur? 

Çelik maddesi güçlü ve kuvvetli olmasına rağmen oldukça hafif bir maddedir ancak evin çökme durumu söz konusu olursa hasar alma riski çok düşüktür. Çünkü çelik maddesi hafif olduğundan dolayı insanlara ölümcül derecede zarar vermez.

Çelik Ev İçin İmar Gerekli Mi?

Aynı betonarme ve prefabrik evlerde olduğu gibi çelik evler için de imar izni almak gereklidir. Evin yapılacağı bölgenin belediyesine ya da il özel idaresine başvurularak yapı ruhsatı alınabilir.

Çelik Evler Kaç Katlı Olmaktadır? 

Çelik evler maksimum 4 katlı yapılabilse de hem uygun fiyat hem de ergonomik açıdan 2 kat en uygunudur.

Çelik Evlere Tapu Verilir Mi? 

Çelik evlerin de kendilerine özgün bir tapusu vardır. Çelik evler; betonarme yapılar ve prefabrik evler  ile aynı hukuki haklara sahip ve müdahildir. Aynı zamanda çelik evler imarlı arsalara yapılabilmekte olup bunun dışında ki yerlere yapılması için belediyelerin tarlalar için %5 imarı olmalıdır.

Son Eklenen Yazılar

Çelik Ev Yapım Aşamaları Nelerdir?

Çelik Ev Yapım Aşamaları Nelerdir?

Günümüzde modern ve dayanıklı yapılar arayanlar için çelik evler oldukça popüler bir seçenek h...

24.04.2024
Müstakil Evde Yaşamanın Avantajları Ve Dezavantajları

Müstakil Evde Yaşamanın Avantajları Ve Dezavantajları

Müstakil evde yaşamak, birçok kişi için bağımsızlık, özgürlük ve kişisel alanın zirvesidir. Bu...

24.04.2024
Arsa Yatırımı Yapılacak Yerler

Arsa Yatırımı Yapılacak Yerler

Arsa yatırımı yapmak isteyenler için doğru lokasyon seçimi oldukça önemlidir. Metropol şehirle...

24.04.2024
İletişim Formu

SİZİ ARAYALIM

Çelik Mimari ile İlgili Bilgi İçin Formu Doldurun

+90
0850 840 0 733