Tiny House Depreme Dayanıklı Mı?

Ülkemizde görülen deprem felaketleri sonrasında insanlar yaşadıkları binaların sağlamlığından endişe duymaya başladı.  Bu yüzden birçok kişi tek katlı, Tiny house modeli evlere yöneldi.

Tiny House ev depreme dayanıklı mı? Tiny House modelleri tekerlekli yapısıyla öne çıkıyor. Uzun zamandır hayatımızda bulunan Tiny House ilk olarak o dönemin artan tüketim alışkanlıklarına tepki olarak ortaya çıktı. ABD’de kullanılmaya başlayan bu ürünler zaman içerisinde tüm dünyaya yayıldı. Tiny House’un insanlar tarafından tercih edilmesinin nedenlerinden bir tanesi minimal olması ve doğaya yakın oluşturulmasıdır.

Deprem Nedir?

Deprem, yer kabuğunda ortaya çıkan hareketlilik nedeniyle meydana gelen afetlerden bir tanesidir. Depremler, yer kabuğu üzerinde enerjinin serbest bırakılması sonucu ortaya çıkar. Bu durum büyük hasara neden olabilirler. Deprem büyüklüğü Richter ölçeği ile ölçülür.

Tiny House Nedir?

Tiny House basit bir yapı modellerinden bir tanesidir. Minimalizm felsefesinin yaşatılabileceği ev modelleri insanların çok daha rahat yaşayabileceği alanlar sunar. Bu evler genel olarak 10 ile 50 m2 arasında bir büyüklüğe sahiptir. Tekerlekli ve sabit olmak üzere iki çeşit model yer almaktadır. Tiny House’ların boyutları ufak olması nedeniyle birçok insana uzak olabiliyor. Betonarme evlerde yapabildiğiniz her şeyi aslında Tiny House’larda da rahat bir biçimde yapabilirsiniz.

Tiny House Nasıl Ortaya Çıktı?

Tiny House yapı modeli Amerika’da bulundu. 2008 yılında ortaya çıkan küresel ekonomik kriz döneminde insanlar sokaklarda kalmaya başladı. Tiny House bu dönemde daha da öne çıktı. Bu yapı tipi alternatif konut özelliğiyle öne çıkıyor. Tiny House modeli günümüzde de popülerliğini korumaya devam ediyor.

Tiny House Özellikleri Nelerdir?

Tiny House, genel olarak 10 metrekare ile 45 metrekare arasında tasarlanıyor. Tiny House modelleri içerisinde yaşam alanı, uyku alanı, mutfak ve banyo yer alıyor. Tekerlekli veya sabit şekilde inşa edilebilen Tiny House’lar her şekil, form ve boyutta üretilebiliyor. Tekerlekli Tiny House’lar römork üzerine takılabilecek şekilde inşa edilir. Tiny House’larda kullanılan güneş paneli sistemi doğaya olumlu katkı sağlıyor.

Tiny house yapısı son zamanlarda oldukça popüler hale geldi. Yapısı nedeniyle küçük, mobil ve çevre dostu olması nedeniyle insanlar tarafından kullanılıyor. Bu ürünlerin depreme karşı dayanıklılığı konusunda endişeler ortaya çıkabiliyor. Tiny house yapısının depreme karşı dayanıklılığı hakkında birkaç faktör göz önünde bulundurulması gerekiyor.

Tiny House Depreme Dayanıklı Mı?

Son zamanlarda insanların korkulu rüyalarından biri olan depreme karşı insanlar Tiny House araştırması yapmaya başladı. Tiny House’larda çelik altyapı desteğinden yararlanıyor. Bu da onları depreme dayanıklı duruma getiriyor. Esnek ve dayanıklı malzeme kullanılması nedeniyle Tiny House’ların deprem sırasında yıkılma olasılığını neredeyse sıfıra yakındır. Bununla beraber içlerinin küçük olmasından olması nedeniyle bu yapılar son derece avantajlı oluyor.

Tiny house modellerinin yapısı, malzeme seçimi ve tasarımı nedeniyle depreme karşı dayanıklı üretilebiliyor. Fakat yapının dayanıklılığı, evin inşa edildiği bölgenin deprem riskine göre doğru evi seçmek gerekiyor. Tiny House modelleri seçilirken;

Malzeme

Tiny house modellerinin depreme karşı dayanıklılığı, inşa edildiği malzemelere göre değişim gösterebiliyor. Yapının çerçevesi genel olarak ahşaptan yapılır. Yapının duvarları ve çatısı ise, yalıtım malzemeleri ile donatılır.

Temel Tasarım

Tiny house modelleriinin dayanıklılığı, temelinin tasarımına bağlıdır. Temel, yapıya sağlam bir bağlantı sağlamalı ve zemindeki deprem titreşimlerini emmelidir.

Tasarım

Tiny house tasarımı, depreme karşı dayanıklılığı etkileyen konulardan bir tanesidir. Yapının tasarımı, bölgesel deprem riskine uygun olarak üretilmesi gerekir.

İnşaat ve Montaj

Tiny house modellerinin inşaatı ve montaj için, profesyonel bir ekip tarafından uygulanmalıdır. Yanlış uygulanan montaj veya inşaat, yapıyı depreme karşı daha savunmasız duruma getirebilir.

Deprem Bölgesi

Tiny house modellerinin depreme karşı dayanıklılığı, evin inşa edildiği bölgenin deprem riskine göre değişim gösterebiliyor. Yapılar deprem riski yüksek bir bölgede inşa ediliyor tasarım ve inşaat süreci göz önünde bulundurulmalıdır.

Türkiye’de birçok şehir 1deprem bölgelerinden bir tanesidir. Bu durum karşısında insanlar depreme karşı dayanıklı Tiny House’larda yaşamayı tercih ediliyor. Tiny House’lar çelik altyapıları sayesinde depreme karşı dayanıklıdır. Tiny House’lar da kullanılan malzemeler ultra dayanıklı ve esnek olması nedeniyle yıkılmaya karşı da dirençlidir. Ek olarak tekerlekli bir Tiny House evi tercih ettiyseniz sürekli konum değiştirmeniz nedeniyle depreme yakalanma olasılığınızda düşüktür.

Deprem Sonrası Tiny House Güvenliği

Tiny house modelleri deprem sonrası güvenlik konusunda da destek sunar. Deprem sonrası birçok bina kullanılamaz duruma gelirken doğru şekilde inşa edilmiş bir tiny house yapısı, hasarı minimum düzeyde tutmaktadır.

Deprem sonrası güvenlik en önemli konulardan bir tanesidir. Deprem sırasında, evde bulunanların güvenli bir bölgeye geçmek gerekir. Tiny house yapısının depreme karşı dayanıklılığı, malzeme seçimi, inşaat ve montaj süreci bölgenin deprem riskine göre uygulanabilir.

Tiny House Kiralanır Mı?

Tiny house kiralama hizmetlerinden günümüzde birçok kişi yararlanabiliyor. Tiny House kiralama sitelerinden, günlük, haftalık, aylık olarak kiralama yapabilirsiniz. Depreme karşı dayanıklı tiny house modellerinde doğru malzeme seçimi, doğru temel tasarımı ve profesyonel bir ekibin desteği önemli bir konudur.

Son Eklenen Yazılar

Çelik Ev Yapım Aşamaları Nelerdir?

Çelik Ev Yapım Aşamaları Nelerdir?

Günümüzde modern ve dayanıklı yapılar arayanlar için çelik evler oldukça popüler bir seçenek h...

24.04.2024
Müstakil Evde Yaşamanın Avantajları Ve Dezavantajları

Müstakil Evde Yaşamanın Avantajları Ve Dezavantajları

Müstakil evde yaşamak, birçok kişi için bağımsızlık, özgürlük ve kişisel alanın zirvesidir. Bu...

24.04.2024
Arsa Yatırımı Yapılacak Yerler

Arsa Yatırımı Yapılacak Yerler

Arsa yatırımı yapmak isteyenler için doğru lokasyon seçimi oldukça önemlidir. Metropol şehirle...

24.04.2024
İletişim Formu

SİZİ ARAYALIM

Çelik Mimari ile İlgili Bilgi İçin Formu Doldurun

+90
0850 840 0 733