Tiny House Satın Alırken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?

Son dönemlerde özellikle pandemiden sonra şehirden doğaya kaçıp kafa dinlemek daha popüler hale geldi. Bu sebeple insanlar yoğun iş tempolarından vakit bulduğu zamanda şehrin dışına çıkmaktadırlar. Bazıları doğayla iç içe alanlarda arsa, ev satın alırken bazıları ise gittikçe popülerliği artan “tiny house”lardan satın almaktadır.

Bu minik evler adından da anlaşılacağı üzere işlevsel, küçük ve sade özelliklerden oluşmaktadır. Bir nevi artan tüketim anlayışına da tepki olarak çıkan bu evler ekonomik krizlerle birlikte daha da kullanılmaya başlamıştır. Hatta tatil beldelerinde kiralık olarak da kullanan birçok kişi vardır. Peki tiny house satın alırken hangi özellikle dikkat etmek gerekmektedir?

Tiny House’un Özellikleri Nelerdir?

Tiny house’lar doğayla iç içe minimalist bir yaşam sürmek isteyenler tarafından tercih edilmektedir. Tiny house’lar normal evlere göre çok daha ucuzdur. Az bir alan kapladığından birden fazla işlev atanmış eşyalarla dizayn edilmiştir. Aynı zamanda taşınabilir olduğundan aynı karavan mantığı gibi evinizi şehirden şehre de taşıyabilirsiniz.

Bu evler çevreye zarar vermeyen malzemeler tarafından yapıldığından sürdürülebilir bir yaşam biçimi olarak korunur. Tiny house’ların boyutları 4-30 metrekare arasında olmakla birlikte 2 - 4 kişilik olarak tasarlanmaktadır. Tekerlekli ya da sabit olarak tasarlanabildiğinden kaplumbağa gibi evinizi yanınızda taşıyabilmek de mümkündür.

Tiny House Almaya Karar Verdiniz

Tiny house satın almaya ya da inşa ettirmeye karar verdikten sonra iyi bir plan ve araştırma yapmak gereklidir. Öncelikle bu evler küçük olduğu için bu yaşam tarzının kişiye uygun olup olmadığına karar vermek gereklidir. Çünkü bir anlık hevesler birikiminizi ve zamanınızı boşa harcamaya sebep olabilir.

Daha sonraki aşamalarda iyi bir araştırma yapılmalı ve uzmandan bilgi alınmalıdır. Bu süreçte bütçe planlaması mutlaka yapılmalıdır. Tiny house satın almadan ya da yaptırmadan önce de bir süre kiralayıp bu yaşam tarzının deneyimlenmesi önerilmektedir.

Tiny House Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Nasıl ki bir daire satın alırken bazı kriterler ve dikkat edilmesi gerekenler varsa Tiny house satın alırken de dikkat edilmesi gereken önemli faktörler vardır.

Yalıtım

Evi nereden satın alacağınıza o yerin iklimine göre yalıtım özellikleri farklılaşmaktadır. Soğuk bir bölgede yaşanacaksa yalıtım yeterli olmalıdır. Sıcak su, elektrik ve havalandırma gibi detaylara da dikkat etmek gerekmektedir. Yalıtıma dikkat edildiği taktirde enerji tüketimi daha az olacaktır.

Büyüklük ve Ağırlık

Tiny house ağırlık olarak max sınırı Türkiye’de 3,5 tondur. Ev de bu kurala uygun olarak inşa edilmelidir. Özellikle ev hareket ettirilecekse evin ağırlığı bilinmeli ve daha az ağırlıkta evler inşa edilmelidir. 

Aynı şekilde evin ne kadar küçük olacağına da karar verilmelidir. Bu aşamada kişi sayısı ve yaş gibi faktörler belirleyici olabilmektedir. Ne tiny house’un mantığına aykırı şekilde büyük olmalı ne de ferahlıktan ve konfordan çokca uzak olacak şekilde küçük olmalıdır.

Yükseklik

Ev taşınacaksa Karayolları Trafik Kanunu’na uygun yükseklikte olmalıdır. Bu oran maksimum 2,55 en, 4 metre yükseklik olarak belirlenmiştir.

Arazi Seçimi

Bu aşamada biraz hukuki işlemler yer almaktadır. Arazinin uygunluğu ve güvenilirliği oldukça önemlidir. Özelliklede ev tekerleksiz ise arazinin ne kadar yağış aldığı, yapım izninin verilip verilmeyeceği ve sel ihtimali gibi durumlara dikkat edilmelidir.

Uzmana Danışmak

Tiny house satın alacaklar istek ve ihtiyaçlarını önce belirlemelidirler. Daha sonra en uygun evi seçebilmek için bir uzmandan bilgi almalıdırlar. Böylece bu karmaşık süreç daha kolay olur ve seçenekler artar.

Tiny House’da Yaşamanın Faydaları

Tiny hose’lar bir nevi tekerlekli ev de olduklarından sürekli aynı yerde yaşama zorunluluğu yoktur. Özgürce seyahat etme imkanı bulunmaktadır. Aynı zamanda bu minik evler doğada yaşamak için de oldukça uygundur. Doğa ile iç içe yaşamak isteyen kişiler için bu evler ideal durumdadır. Daha az eşya ve daha az tüketimle birlikte ekonomik olarak kazanç sağlanılır.

Ev küçük olduğundan dolayı temizliği ve düzeni sağlamak da daha kolay ve daha az zaman alıcı olabilir. Yazları da otellere fahiş fiyatlar ödemektense şehir şehir ev taşınabilir ve keyifli bir tatil yapılabilir. Bu minimalist ve özgür yaşam eğer kişilere uygunsa onların psikolojik iyi oluşlarına da iyi gelebilmektedir.  Son olarak bu evler düşük üretim maliyetine sahiptir ve bu şekilde çevre dostu  bir yaşam sürmek mümkündür.

Tiny House’da Yaşamanın Zorlukları

Tiny house’da yaşamak ne kadar keyifli olsa da bazı zorlukları da vardır. Aynı zamanda bu yaşam biçimi herkes için uygun olmayabilir. Dar bir yaşam alanı herkes için uygun değildir ve konforlu olmayabilir. Aynı şekilde bu evlerin ömrü normal evlere göre daha kısadır.

Özellikle kalabalık aileler için hatta çekirdek aileler için bile bu küçük evler kişilere kişisel bir alan bırakmayabilir. Son olarak alan kısıtlı olduğundan minimalist yaşam gereği bazı eşyalardan feragat etmek gerekmektedir.

Son Eklenen Yazılar

Çelik Ev Yapım Aşamaları Nelerdir?

Çelik Ev Yapım Aşamaları Nelerdir?

Günümüzde modern ve dayanıklı yapılar arayanlar için çelik evler oldukça popüler bir seçenek h...

24.04.2024
Müstakil Evde Yaşamanın Avantajları Ve Dezavantajları

Müstakil Evde Yaşamanın Avantajları Ve Dezavantajları

Müstakil evde yaşamak, birçok kişi için bağımsızlık, özgürlük ve kişisel alanın zirvesidir. Bu...

24.04.2024
Arsa Yatırımı Yapılacak Yerler

Arsa Yatırımı Yapılacak Yerler

Arsa yatırımı yapmak isteyenler için doğru lokasyon seçimi oldukça önemlidir. Metropol şehirle...

24.04.2024
İletişim Formu

SİZİ ARAYALIM

Çelik Mimari ile İlgili Bilgi İçin Formu Doldurun

+90
0850 840 0 733